Vikendi hegyvidékes tája nem egy síparadicsomnak ad otthont, hanem egy kegyetlen battle royale játék helyszíne.

Vannak olyan emberek, akik imádják a havat, szeretnek síelni, vastag, meleg ruhában forró teát szürcsölgetni, hófödte hegyeket kémlelni a lemenő nap fényében. Aki Vikendi-re igyekszik víkendezni, ne is számítson erre.

A PUBG játékosok egyik álma teljesült, amikor tavaly év végén megjelent a havas pálya. A terület elvileg ráadásul nincs is messze Magyarországtól, Vikendi ugyanis délszláv területre, pontosabban az Adriai-tengerre repít minket. Ismerjük meg a jégbe fagyott, hóba burkolódzó tundrát! Ha valóban minden részletre kíváncsi vagy, ne felejts el az interaktív térképre kattintani!

Interaktív térkép. Kép forrása: pubgmap.io

Vikendi az eddigi PUBG map-ekkel ellentétben igazán különleges és változatos terepet kínál. Azon túl, hogy minden havas és jeges, a helyszínek aprólékosabbak, sokszor pedig részletgazdagabbak lettek, mint más map-eken. A 6×6 kilométeres placc már megjelenésekor számos helyszínt tartalmazott, azóta pedig újabbak kerültek be.

A tapasztalok azt mutatják, hogy Vikendi erősen gazdag SMG loot-ban. Micro-UZI pedig annyi van, mint a rosseb. Szintén gyakrabban fordul elő a füstgránát, a kistávolságú scope. Jó hír, hogy a 3-as szintű holmik, mint a mellény és sisak szintén sok helyen fellelhetők, és nem csak a dropban. A sniper fegyverek, mint a Kar98, a Mini14, vagy az SKS pedig olyan ritkák itt, mint a fehér holló. Ennek oka egyesek szerint az, hogy a sok fa, a rengeteg apró fedezék és tereptárgy miatt gyakorta fogunk közelharcban résztvenni.

Castle

Amióta megjelent a map, a Kastély az egyik legnépszerűbb célpont, mint Erangel-en Pochinki, vagy Miramar-on Pecado. Rendkívül jól védhető, változatos hely, nem beszélve a látványról. A tornyok teteje, ablakai jó rálátást biztosítanak a környező vidékre, szinte minden oldalra. Egyes helyeken nagyon nehezen észrevehető, hogy a Kastélyból pontosan honnan is lőnek, azon belül pedig helyet változtatni is könnyen lehet. A vár belseje viszonylag nyitott, így főleg csapatoknak ideális. Ha elfoglaljátok, nyert ügyetek van, a többi a körön múlik. Nagyon hasonló helyszín Mount Kreznic, ahol csapatoknak érdemes lootolni, ráadásul az is jól megszedheti magát, aki a környező házakat, sátrakat nézi át a hegyoldalban.

Kép forrása: Bluehole Studio

Goroka

Goroka olyan hely, amit mindenki meg akar kaparintani magának. A városban az épületek meglehetősen szorosan helyezkednek el, így elég sok közelharcra lehet számítani. Goroka ugyanakkor elég nagy ahhoz, hogy tisztességesen fel lehessen szerelkezni. A közelben lévő nagy domb kiváló helyszín azok számára, akik jó kis snipert szereztek maguknak.

Kép forrása: Bluehole Studio

Dobro Mostro

A repülő érkezésétől függően találhatunk olyan felszerelésben gazdag településeket, ahol gyorsan lehet jó cuccunk. Ilyen Dobro Mesto, vagy Volnova. Itt gyakoriak a 3-as páncélok. Dobro Mostro egyébként sokak szerint az egyik legfontosabb loothely. Sok emeletes épület jellemzi, amikben jól el tudsz rejtőzni. Persze csak, ha akarsz.

Kép forrása: warrockforfun.com

Ember méretű űrrepülőgép-kilövő állomás

A Cosmodrome egy hatalmas komplexum, mely tele van jobbnál jobb holmival. A részletesen kidolgozott raktárak, emelvények, lépcsőrendszerek közt lavírozva nagy lehetőséged van kicselezni az ellenséget. Érdemes mindent jól megnézni, felmászni, ahová csak lehet. A legészrevehetetlenebb helyen is lehet jó zsákmány. Egyes részeit megmászva kiváló spot lehet a sniperek számára. Különösen déli és nyugati irányba nagyon jó kilátást biztosít.

Kép forrása: warrockforfun.com

Hot Springs

A térkép alján, a szintén lootban gazdag Cantra városa mellett található Hot Springs is, ami különösen a solo játékosoknak kedvez. Ez egy kiindulópont lehet akkor, ha egyedül vagy. Ha itt találsz valamilyen alapfelszerelést, később könnyen veheted az irányt Cantra felé, vagy északabbra a cementgyár, netalántán a kastély felé.

Kép forrása: warrockforfun.com

Dino Park

Vikendi talán egyik legérdekesebb és leglátványosabb helyszíne a Dino Park, ahol egy vidámpark elevenedik meg előttünk, természetesen sok-sok dinószoborral. A Jurassic Park rajongók kedvence lesz, már csak azért is, mert tele van jó kis fegyverekkel. Csak tessék vigyázni, mert a dinók szabadon mozoghatnak. A parkban egyébként a szerencsétlenebb játékosok könnyen eltévedhetnek, egyik részén ugyanis egy sövénylabirintus található.

Kép forrása: warrockforfun.com

Cement Factory

További népszerű helyszín, amit ajánlunk figyelmetekbe a Cement Factory, ahol szó szerint egy jó nagy rakás lootot lehet szerezni, ami egy teljes csapatnak elegendő. Sajnos, ha úgy alakul a kör, akkor Castle felé kell venni az irányt, ami a hidak miatt nehézkes lehet. Ha sikerül azonban eljutni Tóvárig (Tovar), vagy Villáig, azzal előnyre tehetünk szert a kastély lakóival szemben.

Kép forrása: Bluehole Studio

Víkendesek fegyvere

A SCAR-L rajongói csalódni fognak, hisz kedvenc fegyverük nem található meg Vikendi-n. Helyét a G36C (AR) veszi át, mely 5,56-os lőszert eszik. A G36C-t úgy írják le, hogy nagyban hasonlít a SCAR-L-re, de valamivel gyorsabb tüzelésre képes. Sok játékos panaszkodik azonban, hogy a G36-ot nehéz kezelni auto üzemmódban. A fegyver tehát csalódást okozhat, de gyakorlással megszokható. Én speciel szeretem, bár igaz, hogy hirtelen akcióknál problémás tud lenni a használata. A 25. frissítéssel érkezett a Vektor helyére az MP5K nevű SMG, ami csak Vikendi-n érhető el. Hasonló a helyzet az új Bizonnal is, ami szintén egy új SMG a játékban, Vikendi-n kívül pedig Erangel-en is elérhető.

Kép forrása: Bluehole Studio

Vikendi járművek

Természetesen a terepviszonyokra való tekintettel Vikendi is kapott új járművet: egy sportos hómobilt. A kétüléses motoros szánkó alkalmazkodik a talajhoz, havon jobban csúszik, a betonon karistol rendesen. A legkézenfekvőbb jármű lett a map-en, hiszen nem csak jól siklik, de mérete miatt szinte bárhová fel tud menni. Hátránya, hogy csak két ember fér el rajta. A hómobil egyébként elérheti a 100 km/h sebességet is, viszont nagyon hamar felrobban, ha kitartóan lőnek rá. A motoros szán egyúttal nyomot hagy a hóban, így a többi játékos könnyen rájöhet, merre mentél. Érdemes csak a legvégső esetben használni, amikor a kör miatt már nincs más választás.

Kép forrása: warrockforfun.com

Nem is olyan rég leváltották a hagyományos, jól ismert UAZ-t a havas map-en, helyette viszont új 4 személyes járgány került be, mely elvileg jobban alkalmazkodik a havas terephez. Az autó neve Zima. A szó orosz nyelven hideg telet jelent, ha jól tudom, de egyes szláv nyelveken egyszerűen hideget is jelenthet. A Zima viszonylag lassú ugyan, de mivel 1800-as a HP-ja, elég tartós.

Kép forrása: Bluehole Studio

Tippek

Annak érdekében, hogy ne fagyasztott csirkét szerezz, hanem egy-két ropogós fajtát, összeírtunk néhány tippet is:

-Érdemes jól kiismerni a map-et, mert rettenetesen változatos taktikát követel. A part menti területek valamiért népszerűek a kör elején, ugyanakkor a loot is nagyon változatosan terül el. Még egy apró kis sátor is meglepetést tud okozni, amiből van a területen eldugva bőven.

-Az első kör ezen a map-en jóval kisebb terület, mint a többi map esetében, ami arra kényszeríti a játékosokat, hogy gyorsan gyűjtögessenek, és hamarabb kezdjenek el mozogni. Ez nincs befolyással a kék zóna körönkénti sebzésének erejére.

-A térkép közepén végighúzódó folyó Podvosto-tól északra teljesen fagyott, így biztonságosan bejárható akár gyalog, akár autóval. Vikendi-n minden befagyott vízterület biztonságos, nem kell attól tartani, hogy beszakad.

-A nagy hóterület valóban nagyon szép, hangulatos és látványos, de nem csak a hómobil hagy nyomot, hanem mi magunk is. Minden egyes hóban megtett lépésed látható lesz, ezzel akaratlanul is elárulod pozíciódat. Ezt tartsd észben!

-Ami nagyon nagy segítség lehet, az a dropból elérhető fehér Ghillie Suit, ami elrejthet, de a lábnyomokat az sem tünteti el.

-Vikendi-n számos, kisebb-nagyobb szikla is található, ami jó helyszín lehet hirtelen fentről meglepni az ellenséget. A gránátok, vagy a molotov ilyenkor jó szolgálatot tudnak tenni.

-Ezen a map-en, ha a nap felé fordulunk, fényes fehér köd keletkezhet, ami megnehezíti az emberek látását. Ha egy mód van rá, ne nézz a napba!

Legjobb sniper helyek Vikendi-n

Bár korábban azt írtuk, hogy Vikendin gyakori az SMG és a közelharc, ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes snipert szerezni. Vannak ugyanis olyan helyek, melyek kifejezetten a távoli lövéseknek kedveznek. A kis emelkedőkön kívül (elvégre egész Vikendi hegyvidékes táj), létezik néhány extra magas hely is, ahonnan jobban már nem is lehetne rálátni a területre. Ilyen helyek Cement Factory, Cosmodrome, Dino Park és Coal Mine megmászható magas tornyai, emelvényei.

Kép forrása: warrockforfun.com

Ezeken kívül még számos taktikai lépés van, amit érdemes betartani Vikendi-n, de a legjobb, amit tehetsz, hogy leugrasz a map-re és kitapasztalod. Vindenki valóban nagyon hangulatos, összetett map, változatos új házakat, és új lehetőségeket kínál. Legutóbb bekerült az éjszakai változat, melyben az égen a sarki fény (vagy ahhoz hasonló) is látható. Vikendi a többi map-hoz képest valóban egyedi lett, szinte minden tekintetben. Bármilyen észrevételed van, és szeretnéd megosztani velünk, szólj! Szívesen frissítjük a leírást, ezzel pedig másoknak is segíthetsz.

×