Egyesek számára a Playerunknown’s Battlegrounds Erangel pályája még mindig a legjobb map a játékban.

Talán azért, mert a legtöbb játékos ezen játszott a legtöbbet, vagy Miramar túl nagy, Sanhok pedig túl kicsi. De ismerek olyat is, aki kifejezetten gyűlöli ezt a pályát.

Erangel egy orosz ihletésű sziget, tele sűrű erdőkkel, elhagyatott városokkal és katonai komplexumokkal. Szinte minden sarkon veszély leshet rád, de ne aggódj! Útmutatónkból ki fog derülni, hol érdemes lootolni, és hogy hogyan nyerj a legkönnyebben. Már, ha van elég vér a pucádban, hogy megpróbáld.

Hova ugorjunk? – куда прыгать?

Az első dolog, amit jól meg kell gondolni, hogy hová szeretnél leérkezni. A repülőgép útvonala már a lobby-ban, a kör elindulása előtt látható, így nem árt már akkor kitalálni. Nyilván vannak népszerű helyek, amiket a továbbiakban bemutatunk, de általában a gép útvonalának belső sávjába ugranak a legtöbben, majd a külső sávba kevesebben. Vannak, akik tudatosan olyan helyre ugranak, melyek nem elsősorban loot helyek, hanem ahol gyakran fordul elő autó. Azzal mennek el olyan lehetséges helyekre, ahová a gép útvonala szerint nagyon kevesen, vagy egyáltalán nem ugorhattak. Hogy megnézd a gépek lehetséges útvonalait, vagy a járművek gyakori helyeit, nézd meg az autós térképet. James Lantz még abban is segít, hogy a körök mekkorát fognak sebezni.

Ajánlunk figyelmedbe a másik nagyon hasznos elemző map-et is, amin megnézheted, hogy hol vannak a leggyakoribb lootok, az autók, csónakok stb. Katt a képre és ezt nézegesd a cikk olvasása közben!

Kép forrása: pubgmap.io

Suli – школа

A mai fiatalok nem nagyon szeretnek suliba járni, kivéve persze Erangel-en. Az iskola a map közepén helyezkedik el, Erangel egyik legvéresebb helyszíne. Magas az esély a jó lootra, ugyanis 3 emelet áll rendelkezésre. Kezdőknek nem ajánljuk ezt a helyet, de ha már tudunk valamelyest gyorsan lőni, vagy épp gyakorolni szeretnénk a harcot, meg lehet próbálni ide érkezni. A hosszú, keskeny folyosók, a kis termek miatt minden oldalról ránk leselkedik a halál. Egyesek kis termekben kempelnek, majd hirtelen lecsapnak a shotgunnal. Ha a sulit sikerül elfoglalni, egy kiváló hely lehet a játék további részében. A kör kezdetben gyakran szűkült ide. Egyszer én a suli uszodájának tetejére ugrottam, ahová máshogyan nem lehet felmenni, illetve lentről már rálátni sem lehet. Loot ugyan nincs, de ott vártam meg, míg lezajlanak a csaták. Végül a kör mindig úgy alakult, hogy nem kellett sehová sem mennem. Szó szerint null loottal lettem második. Noob voltam, tudom.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Pochinki – Починки

Pochinki városa a másik központi helyszín, ahová szinte lehetetlen ellenfelek társasága nélkül leérkezni. Itt, ha teheted, ne tölts sok időt a házak között, ugyanis bárhonnan figyelhet az ellenség. Pochinki a kemperek egyik kedvenc helye, mert ők azokat a gyanútlan lootolókat szemelik ki, akik már azt gondolják: nincs több enemy a városban. Ahogy az iskola, Pochinki is a map közepén van, így kezdetben ritkán kell aggódni a kör miatt. Sokan panaszkodnak a kempelőkre, ami Pochinki-ben nagy divat, de valljuk be: igen hatásos taktika.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Sosnovka katonai bázis – Сосновская военная база

Ahogy azt el is várjuk egy katonai bázistól, ez a hely komoly felszereléssel van ellátva. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a játékosok igyekeznek minél előbb megszerezni a lootot. Az északnyugati radarantenna jó rálátást biztosít a területre, és szintén rejthet 1-2 jó motyót. Annyira sokan jöhetnek ide néha, hogy még a legtapasztaltabb, legprofibb játékosok is könnyen elvérezhetnek. A legnagyobb probléma vele, hogy rettenetesen délen van, ráadásul tenger választja el a főszigettől, így vagy hídon tudunk átmenni, vagy csónakkal, ha északra szűkül a kör. A hídon viszont sok játékos várja azokat, akik ott akarnak átmenni. A hídkemp szintén népszerű taktika.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Georgopol

Georgopol egy nyugati város a map-en, amit egy folyó választ ketté. Ha megnézed a map-et, a délkeleti részen található a legjobb loot, de délebbre találjuk a kórházat (Hospital) is, ami szintén sok kincset rejthet. A kórházban ápolókra ne számíts, helyette nagyon hamar ledarálnak, knockos társunknak meg jöhet rögtön a szívmasszás. Nagyon szerencsés vagy, ha ide szűkül a kör, ugyanis az északi terület többemeletes házaiból húsvéti tojásként gyűjthető a heal és booster is.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Shelter (Bunker) – укрытие

A pályán felfedezhetsz néhány földalatti bunkert, folyosórendszert is. Nagy előnyük, hogy kiváló fedezéket biztosítanak akkor, ha a felszínen ádáz csata dúl a rivális csapatok közt. Ha valaki viszont lejön érted, számíts arra, hogy kevés hely lesz elbújni. A legnagyobb baj akkor van, ha a kör szűkülése miatt a kijáratok kívülre kerülnek. Nem árt tehát időben elhagyni az alagutakat.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Mylta Power – Мильта Пауэр

A Mylta Power a térkép délkeleti részén helyezkedik el. Jó felszerelést kínál, de a játékosok számára gyakori célpont. Mylta Power-nek több része van: városi rész nyugatra (Mylta), illetve hatalmas erőmű keletre.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Csendesebb helyek Erangel-en

Míg a fenti helyek mindegyike tipikusan elegendő ahhoz, hogy az ott megszerzett zsákmány egy teljes meccsen át kitartson, a 4 fős csapatoknak többet kell majd barangolni. A többi, úgynevezett csendes hely látogatása szintén segíthet jó felszereléshez jutni, sőt meglepő módon néha igazi kincsekre is bukkanhatunk például egy kis, elhagyatott házban. Sokan csendes, kieső helyekre el sem mennek, mert nem számítanak lootra. Más játékosok pedig pont itt szerzik be a legjobb lootokat. Ha a kör miatt van idő, érdemes tehát megnézni a kevésbé zsúfolt részeket is.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Ferry Pier város – Паромный пирс Варос

A délkeleti kompkikötő által kínált város kényelmes loot fosztogatást tesz lehetővé, hiszen a partok miatt elég észak felé figyelni az ellenséget. Aki csónakkal, vagy úszva kíván idemerészkedni, kis eséllyel arat győzelmet. Mivel itt gazdátlan csónakok is lehetnek, könnyen meg lehet pattanni. A főszigetet a déli szigettel összekötő híd jobb oldalán található Ridge Complex, ami gyakori célpont, még magyar Twitch streamerek körében is. Ezekről a pontokról egyébként gyorsan lehet a déli szigetre osonni, ha szükséges, illetve a már említett hídkempre is hamar be lehet rendezkedni.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Jól ismert házak és helyek – Знаменитые дома и места

A jól ismert házak alatt azokat az épületeket értem, ami bár a térképen nincs elnevezve, de nagyon sokak számára kedvelt hely, főleg a következő kör kivárását tekintve, vagy a kör elején lootolásra. Az iskola déli részén kicsit keletre található épületegyüttes tipikusan ilyen hely, ami később Pochinki, vagy a School megtámadásának kiindulópontja. További népszerűségnek örved a játék létezése óta Prison, Mansion, Stalber, Gatka, Severny és a Shooting Range is. Ezeket, ha teheted kezdőként inkább kerüld el. A különös helyek közé sorolnám Zharki városát a map északnyugati szélén. Nagyon kieső helyről van szó, ahová nagyon ritkán szűkül a kör. Elhagyatottsága miatt pedig az utóbbi időben gyakran látogatják. Itt azonban szinte minden esetben szükséges egy járgány, mert gyakran a kör okozza a veszted, ha ide jössz.

Kép forrása: pubgmap.io

Ruins – руины

A Ruins a Sulihoz hasonlóan a map középső részén helyezkedik el, utóbbitól nyugatra. Itt kissé alacsony a jó zsákmányszerzés esélye, előnye viszont, hogy rengeteg falat találsz, ami jó fedezék, ráadásul csak egy ugrásra van a vízi város.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Water Town – Водный городок

Amellett, hogy vizuálisan nagyon különleges a hely, Water Town szintén jó loottal bír. Az épületek alsó, elárasztott részén se felejts el keresgélni, annak ellenére, hogy a sekély víz alatt nehezen látható a cucc. Ha embereket hallasz a közelben, érdemes a víz hangjával szinkronban lépkedni, így full stealth lehetsz. A központi épület teteje, ahol a szellőzőnyílás fut, jó kilátási lehetőséget biztosít az egész területre.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Yasnaya Polyana – Ясная Поляна

Yasnaya az utóbbi időben lett rendkívül kedvelt hely, de főleg akkor látogatott, amikor a repülőgép útvonala lehetővé teszi a könnyű megközelítést. A város tele van házakkal, így jó esély van rá, hogy találni fogsz lootot. Yasnaya déli részén ellenben egy nagyon nyílt, nagyon lapos mező található, ahol könnyen lelőhetnek, ha megpróbálsz keresztülfutni.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

A jármű spawn helyek – расположение транспортных средств

A Battlegrounds-ban a big deal a jármű. Ha a játék kezdetén tudsz járgányt szerezni, akkor könnyen eljutsz olyan helyekre, ahol jó a loot, és talán még nincs ott senki.  Járművet leggyakrabban az utak mentén, illetve bizonyos garázsokban találhatsz. Ha jó járműved van, és épp rohansz be a körbe, ne feledd, hogy könnyen kilőhetnek az autóból. Persze megpróbálhatod az ellenfeleket elütni. Ez többé-kevésbé sikeres akció. A jármű használata egyúttal azért kockázatos, mert a hang könnyen lebuktat. Egy buggy vagy egy motor ellenben hasznos is tud lenni, ha az az utolsó lehetőség, hogy épségben beérj a körbe.

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Járművek Erangelen – Транспорт в Эрангеле

Buggy – Két ember fér el rajta összesen, nem véd sokat a lövésektől, de gyors, és jól használható dombos terepen.

UAZ – (Nyitott tetős) – Összesen 4 játékos fér el benne, és szintén jó a terepen, de még mindig kevés fedezék van rajta.

UAZ (Zárt tetős) – Ennél a típusnál kisebb az esélye, hogy azonnal kilőnek belőle. Érdemes minél többen utazni benne, mert a társad jó fedezéket képez, ha AK-val sorozni kezdik a kocsit.

Oldalkocsis motor – Akár 3 embert is el tud vinni, de rettenetesen nehéz irányítani. Ha ketten használjátok, valaki üljön az oldalkocsiba a balansz miatt.

Motor – A motoron ketten is elfértek. Előnye, hogy nagyon gyors, viszont könnyen le tudnak lőni róla. Előnye továbbá, hogy elmegy dombokon, hegyeken, kibelezett kőbányák üregében.

Dacia 1300 – Összesen 4 ember szállítására alkalmas, elmegy árkon-bokron, és keveset fogyaszt. A rádió sajnos nem használható. Aszfalton nagyon jól fut, dombokon könnyen borul.

PG117 – Katonai csónak. Hátránya, hogy csak vízen működik. Van, aki azzal játszik, hogy a csónak mögött kempel a vízben, majd ha a csónakba valaki beszáll, beugrik ő is hátra, és lelövi a gyanútlan áldozatot. Jól nézz körül a vízben mielőtt beszállsz!

Aquarail – Mi csak Jet-skinek hívjuk. Ketten el lehet vele robogni a vízen.

Megjegyzés: A SHIFT nyomva tartásával egy-egy jármű gyorsabban megy, de úgy gyorsabban is fogy az üzemanyag. A benzinkutak zárva tartanak a battle royale alatt.

További tippek – Дополнительные советы

-Benzines kannát elszórva lehet találni a pályán. Ha úgy gondolod, hogy sokat fogsz utazni, érdemes magadnál tartani belőle, még ha sok helyet is foglal el az inventory-ban.

-Az autók kiváló fedezékként is tudnak szolgálni. Ha épp olyan terep van, ahol nincs semmi más, robogj be egy autóval, és azt használd fedezéknek. Vigyázz azonban arra, hogy az autóknak is van életcsíkja. Ha szétlövik, felrobban. Ez téged is sebez, ne adj’ isten megöl. Ha módodban áll, robbantsd fel te az autót, akkor már simán élvezheted fedezékként a járgányt.

-Ahogy az összes map-re, Erangel-re és szép számmal érkezik drop, ami a legkülönfélébb helyekre tud esni. Ha nem vagy félénk egérke, menj rá! A láda egyébként szűkülés esetén, szintén jó fedezék lehet.

-Az egyik leggyakoribb tevékenység Erangel-en a bokorkemp. Bizony a bokrok jól el tudnak rejteni, de ha észrevesznek, mindennek vége van. A bokorkemperek a legutáltabb játékosok.

-Erangel-en a győzelem kulcsa általában az, hogy az ember hol kezd, majd mennyire tud mindig megfelelően a körhöz igazodni. Saját tapasztalatom szerint Erangel nagyon kedvelhető map, megfelelő mennyiségű külső tereptárggyal, növényzettel, és épületekkel. A map nagysága miatt viszont a kör nagyon messzire is tud szűkülni, így nem árt hamar elgondolkozni azon, hogy járművet szerezz.

Ha ezt a pályát teljesen kiismerted és kimaxoltad a Chicken dinner-ek számát, érdemes átlátogatni más map-ekre is. Ha pedig van még néhány tipped Erangel-t illetően, bátran told be ide lentre. Majd jól megmoderáljuk!

Kép forrása: rockpapershotgun.com

 

×