A Hearthstone egykori atyja Ben Brode az a fajta fazon, akit igazából vagy szeretni vagy utálni lehet, attól függően hogy kinek mekkora tűrőképessége van.

Meg kell hagyni, hogy Ben bácsi (nem a nagy hatalom – nagy felelősséges fazon, az egy másik) borzasztóan amerikánó stílusa és gigantizmusban szenvedő félszerzet fizimiskája fixen kivált valamit az emberből.

A flanelingek messiása a létező legkockább módon került be a Blizzardhoz, szó szerint pizzát szállított oda (erre állítólag egy ott dolgozó barátja referálta be), amíg be nem sikerült puncsolnia magát éjszakai játéktesztelőnek, ami szerintem sokkal jobbnak hangzik mint amilyen valójában lehet, de hát miből lesz a cserebogár… 2002-től itt gályázott tehát a Warcraft 3-on (később a WoW-on), és itt kezdte el tutujgatni a map editort, ezzel elindulva a game design felé, ami azt jelenti hogy én is lehettem volna Heroes III game designer ha elég szemfüles vagyok. De nem voltam, hogy a macska rúgja meg.

Később átkerült a WoW TCG-hez, ami casual olvasók kedvéért egy itthon nem akkorát futott plasztikkártyás HS volt, aminek a fun-faktorát nem az én tisztem megítélni, de az biztos hogy nem egy snapszer. Innen vették át 2008-ban az akkor induló Team 5-hoz, ez lett az az iroda a Blizzardon belül, amelyik a Hearthstone fejlesztéséért felel. Itt az első alkalmazottak egyike volt és mivel a játék korai szakaszában egy másik projekt elszipkázta a csapat nagy részét, (kivéve Szterkós Frodót és Eric Dodds fejlesztőt, akitől később a Game Director címet vette át) csendes izolációban és remek tempóban hasítottak keresztül a prototipizálás folyamatain. Megnéztem, van ilyen szó. Az meg hogy a játéknak, ami ugye 2014 márciusában jelent meg, tehát addigra már 6 éve készült, már ilyen korán elkezdőtött a fejlesztése, remekül példázza a cég alaposságát a kiadott munkáik viszonylatában. Vagy azt hogy állati profin tötyörögnek. Kinek a pap, kinek a paplan.

Hearthstone, Blizzard, Second Dinner, Ben B

Kép forrása: www.polygon.com

Eredetileg a korai lapdizájnon és új mechanikákon dolgozott, de hébe-hóba megjelent a legtöbb kreatív tevékenységnél, sokat dolgozott például a játék hangjait adó szinkronszínészekkel. 2015-ben Lead Designerré léptették elő, majd egy évvel később 2016 novemberében lett a játék Game Directora, ami bár nagyrészt kivonta az operatív feladatok mögül, állítása szerint továbbra is igyekezett tevékenyen részt venni a tervezési munkákban. Nem akarom feltenni az konteós célra tartott alufólia csákóm, de a korábbi Game Director Eric Dodds 2015 óta, bár hivatalosan Blizzard alkalmazott, nem mutatkozott a nyilvánosság előtt a Gamepedia oldala szerint. Persze nem mutogatnék senkire meg semmire, de van egy híres történet amiben pár hobbit keresztbe tesz egy Sötét Nagyúrnak meg párszázezer orknak. Nem érdemes lebecsülni őket.

Brode viszont nem, vagy legalábbis nem csak, rideg szakmai profizmusával hívta fel magára a közösség osztatlan figyelmét, hanem élénk és karakteres közösségi médiás jelenlétével. A Trump (elnök, nem streamer) előtti érában kimondottan aktívnak számító Twitterezése mellett ő volt az arca a Designer Insights néven futó videósorozatnak, ami a nevéhez találóan passzolva a játék kidolgozásának problémáival és helyzetével foglalkozott, és amiből fél óra közepesen intenzív keresgéléssel is csak egy olyan részt találtam ahol nem kockás ing van rajta. Nem mintha ez baj lenne, értékelem én a konzisztenciát, csak megjegyeztem.

Nagyot ment még 2017 márciusában egy petíció a Redditen, amiben a kedves community arra akarta rávenni Bent, hogy ugyan már énekeljen egy dalt az akkor megjelenő Journey to Un’Goro nevű kiegészítőről. Már valószínűleg sose tudjuk meg, hogy emberünk meg a petíció ötletgazdái miért dobták sutba a ’suszter maradjon a kaptafánál’ jellegű népi bölcsességeket, de ez nem is igazán paprikázott fel különösebben senkit, révén amikor beteljesítette a nép akaratát, a poszt először a Hearthstone alfórumának legtöbbet ’lájkolt’ (ők ott ezt upvote-nak hívják) bejegyzése lett, majd az akkori teljes Redditen húzta be ezt a címet, amitől biztosan felpörgött volna a Tinder profilja, ha kéne neki ilyen. Csak hogy értsük, ez a férfi saját elmondása szerint másfél óra alatt írt egy rapszámot egy videójátékról, amit inverz Michael Jacksonként belereppelt a webkamerájába, és ezt megnézték több mint egymillióan, sőt még remixeket is készítettek hozzá. Sokat. Hát mi ez, ha nem csúcsteljesítmény?

Mi meg éppen vissza nem tapsoljuk a Mr. Bustát, állati. A  videóformátumtól nem is hagyták nagyon elszakadni, a Knights of the Frozen Throne promója során (mivel a trailerben nem volt ének) újabb petíciót indítottak, amire nem volt rest feldobni egy bézbózsapkát és rímekbe rántani a Warcraft 3 humán kampányát. Feszes bítek, középosztálybeli nem-gengszterség, kultikus játéksztorik, én nem is értem hogy nem rázta mögötte minimum a fél Playboy villa, de hát ez van, az élet amúgy is zord és rideg. Az Arthas téma nem volt pályaidegen amúgy sem, 2017 nyarán szerepelt az ugyanezen kiegészítőhöz készült videópromóhoz, amiben a Lich King megpróbál felvételizni a Blizzardhoz Brode-nál (nem mondom meg hogy sikerült -e), majd két levezető epizódban, amiben azért ideig-óráig sikerül neki (hát itt mondjuk megmondtam). Ezek mellett több céges rendezvényen (például a BlizzConon) vezette fel személyesen vagy hangalámondással a Hearthstone-t vagy a WoW-ot.

 

Ennek a varázslatos karriernek 2018 tavaszán vetett véget a rideg valóság, amikor Brode bejelentette, hogy 10 év Hearthstone fejlesztés és 15 év Blizzard munkaviszony után saját útján indul el, ahol többet foglalkozhat kreatív feladatokkal az utóbbi évek inkább menedzseri és igazgatási feladatai után. Tavaly július 12-én jelentette be, hogy a Second Dinner nevű játékstúdió CCO (Chief Creative Officer) pozíciójában folytatja tovább, amivel végleg bebizonyította minden hobbitos sztereotípiám helytállóságát. Ő biztos hallott már a második reggeliről.

Híresen vidám és energikus (ami azért egy irodában kétélű fegyver) természetének és ízléstől függően erotikus hangjának a rengeteg mémen túl pár Blizzard játékban lenyomatát is találjuk, a teljesség igénye nélkül: a WoW-ban a Ben of the Booming Voice nevű horgásztanár Pandarián, egy Benjamin Brode nevű kockás inges HS-hez kapcsolódó tárgyakat áruló vándorkufár, vagy Remington Brode Northrenden akinek több easter egg jellegű dialógusa is van; A Hearthstone-ban saját credit kártyáján vagy Sergeant Sally illusztrációjának hátterében; de őt tűntetik fel a fent említett WoW kártyajáték Hearthsone lapjának Művészeként, ami már annyiból is cseles, hogy ez 2006-ban jött ki. Szerinte ez véletlen, én meg örülök hogy nem vettem le az alucsákómat.

Ben Brode, Second Dinner

Kép forrása: /www.vg247.com

Nehéz lenne megmondani, hogy forrt össze Ben arca és hangja ilyen mértékben a játékkal.  Kár lenne vitatni, hogy kevés játékdizájner vált ki ekkora visszhangot a játékosaiból, legyen az kivételesen mémesíthető nevetése, a kényszeres flanelviselés, vagy hogy egy karácsonykor zoknit ajándékozó nagymama lelkesedésével jelentette be olyan nerfeket amikhez Thanos is csak a nyelvével csettintene. És még ha közvetlen tanulsága nincs is ennek az impresszív pályaívnek, annyi következtetést egyértelműen le lehet vonni, hogy fejlesztőnek pizzát vinni még soha nem számított rossz ötletnek.

×