Szinte a semmiből felemelkedett az Apex, mely új reményt hozott. Eljött az Apex Bolygója.

A távoli jövőben, valamikor a 2010-es évek végén, több Battle Royale óriás harcolt egymás ellen. A csatába az évek alatt egyre több játékos szállt be, az emberiség pedig azt hitte, a nagy változás sosem jön el. Majd hirtelen, szinte a semmiből felemelkedett az Apex, mely új reményt hozott. Eljött az Apex Bolygója.

Oké! Elég bénán próbáltam utalni a Majmok bolygójára (Planet of Apes), az viszont igaz, hogy az amúgy is népszerű (és folyamatosan versengő) BR játékok közé berobbant az Apex Legends és valósággal elárasztotta a gamer világot újításaival és stílusával.

A Respawn és az EA játéka nem várt sikert hozott, 10 millióan töltöttek le 72 óra alatt, a játékosbázis pedig azóta is folyamatosan nő. Ha te is elgondolkodtál, hogy kipróbálod, de még bizonytalan vagy, szeretnénk segíteni. Összeírtunk neked pár érvet, hogy mitől olyan király ez a játék.

Mi is az Apex Legends?

Egy új free to play battle royale játék, mely kifejezetten a csapatjátékra, valamint a karakterek képességeire épít. Első ránézésre egy félig ősi, félig modern, valamilyen fiktív bolygón játszódó világban találjuk magunkat, hagyományos, elhagyatott házakkal, de futurisztikus fegyverekkel. Ez a kettősség több ponton is jellemzi a játékot. Talán mindent megmagyaráz, hogy attól a csapattól kaptuk, akiktől a Titanfall-t.

Az Apex Legends egyúttal sok-sok új elemet is tartalmaz, ami miatt sokan több korábbi BR játék újragondolásának tekintik. Az biztos, hogy az új funkciók egyedisége gyakran megváltoztatja a BR világ működését.

Első lépések

Ha először játszol a játékkal, és átnézted a grafikai és hangbeállításokat, mindenképp csináld végig a tutorialt, hogy tudd, mit hogyan érsz el a játékban. Ha gondod van egy-egy billentyű helyével, a beállításokban módosítani tudod. Tanács: jobban jársz, ha megtanulod az alap billentyűzetkiosztással használni a játékot, így ha nem otthon, nem a te gépeden játszol, nem fogsz más gombot nyomkodni, mint amit kéne.

Miben más az Apex Legends?

Karakterek

A korábbi BR játékokkal ellentétben itt adott kinézetű, adott képességgel rendelkező karaktereket kapunk. A hősök képességének jelentősége lesz a játék során. Hasonlóan, ahogy a Rainbow Six: Siege-ben, itt is több hős közül lehet választani. Minden karakternek van egy passzív, és két aktiválható képessége, melyek a harc során segíteni fognak a csapatnak túlélni. Kezdetben 6 karakter áll rendelkezésre, de további 3 kiváltható kreditekkel. Ha érdekelnek a hősök és képességeik, olvasd el Apex Legends: I’ll be a Hero című cikkünket is.

Kép forrása: knowledgebrokersforum.org

Csapatjáték

Ami elsőre feltűnik, hogy a játékban nincs solo, vagy duo mód, bár már készül ez az opció is. Háromfős csapatokban lehet majd „csapatni”, vagyis sosem leszel egyedül. A cél az, hogy a csapatjáték erősödjön, legyen meg az összhang, és építsetek a karakterek különleges képességeinek legjobb kihasználására. Persze alternatíva van a solo módra. Mielőtt kiugrotok a gépből még van lehetőséged elhagyni a csapatot, de ha meggondoltad magad, még vissza is léphetsz. Akkor is egyedül leszel, ha társaid meghalnak, de…

Respawn

Miután megölik a társad, még mindig van opció arra, hogy visszatérjenek. Haláluk után 90 másodpercig felszedheted hullájuknál a Legend Bannert, amivel a térképen elszórt pontokon társaid visszatérhetnek a játékba. Hogy hogyan működik a Respawn rendszer, részletesen elolvashatod Apex Legends: Sose halunk meg! cikkünkben.

Kép forrása: apexnews.pl

Lootolás

Az Apex Legends-ben a loot-rendszer egyedi. Alapvetően mindenki egyenlő eséllyel indul, vagyis leérkezünk a pályára, és megpróbálunk felszerelést szerezni, túlélni. A pályán elszórva, illetve jól felismerhető ládákban találjuk meg a muníciót, amit alapesetben az E gombbal tudsz felvenni. A játék viszont nagyban segíti a helyes lootolást.

A rendszer bár mindent megenged felvenni, a már nálad lévő fegyverekre rakható kiegészítőt azonnal a fegyverre illeszti. Ha valami olyan cucc van nálad, ami egyik fegyveredhez sem használható, azokat egy piros áthúzott körrel jelzi. Ha tehát biztos vagy benne, hogy azokat a fegyvereket szeretnéd használni, amik nálad vannak, a piros körrel ellátott kiegészítőket akár el is dobhatod. Nem fogod tudni használni, de talán egy csapattársad igen.

Az armor tekintetében óriási segítség, hogy nem enged a játék a meglévőnél rosszabbat felvenni. Ha mondjuk 2-es szintű páncél van rajtad, és előtted van egy 1-es szintű, gombnyomásra sem fogja lecserélni. A játék mindig mindent jobb minőségűre cserél, és nem engedi, hogy rosszabb holmid legyen, mint ami elérhető. Ez alól egy kivétel van: amikor az általad megölt embereket lootolod ki. Ez a rendszer nagyban meggyorsítja a gyűjtögetést, a felszerelés kezelését, és egyben a játékmenetet. Az amúgy is pörgős játékban ez rendkívül fontos, ugyanis nem mindig van idő rakosgatni a holmit, megnézni, mi mire és hová való stb.

Loot közben a játék a hellyel is spórol, ugyanis bár az inventory-ban egy-egy adott hely látható, vannak tárgyak, melyek nem foglalnak el egészen egy slot-ot. Ilyen például a gránát, amiből egy helyre akár többet is rakhatsz.

Hot Zone

Természetesen az Apex Legends map-jén is változatos a loot eloszlása. Vannak helyek, melyek potenciálisan több, jobb minőségű felszerelést rejtenek. Ezt megspékelve minden kör elején, minden játékos számára láthatóvá válik az úgynevezett Hot Zone, ahol nagy eséllyel extra jó lootot lehet találni. Egyértelműen veszélyes is, hiszen sokan pályázhatnak a zóna meghódítására. Ha jobban érdekelnek a játékban fellelhető fegyverek és tulajdonságaik, tekintsd meg őket a menüben, vagy olvasd el Apex Legends: Mordályok és Csúzlik című cikkünket.

Kép forrása: Apex Legends

Forradalmi kommunikáció

Az Apex Legends fejlesztői nagyon komolyan elgondolkodtak azon, hogy hogyan lehet segíteni a játékon belüli kommunikációt. Csapatjátékban szinte az az elsődleges, hogy a csapattagok hogyan osztanak meg információt. Alapesetben a görgő gombja használható a tagelésre. Ha a távolba tagelsz jelzed, hogy merre szeretnél menni. Ha egy enemy-re jelölsz, a többi játékos számára nyilvánvaló lesz, hol láttad meg az ellenséget. Ha a földön talált tárgyakra nyomsz rá, a többi játékos tudni fogja pontosan hol és mit találtál.

A pontos infózást karakterünk hangja segíti, ami mindig elmondja mit is lát éppen, vagy hogy te miért tageltél valamit. Ha valamit bejelölsz, majd rányomsz gyorsan még egyszer, vissza is tudod vonni a jelölést. Ilyenkor a karakterünk a „felejtsd el”, vagy „mindegy” felszólítással jelzi a többieknek, hogy meggondoltad magad.

Mindez zseniális húzás volt a fejlesztők részéről, hiszen sokan vagyunk, akik nem szeretnek hangban kommunikálni, vagy épp nem tudnak. Nem tudnak nyelvi akadályok miatt, vagy technikai okokból. Így viszont minden esetben képesek a játékosok helyesen, gyorsan, praktikusan infózni egymásnak. Ez a megoldás 5-öst érdemel. (A voice chat egyébként alapból a T gomb lenyomásával érhető el.)

10+ érdekesség és tipp

-Miután kiugrottál a gépből, a jobb egérgombot lenyomva tartva, körül tudsz nézni minden irányba.

-Minden csapat kondenzcsíkot hagy maga után, különböző színben, így még jobban látható, hogy ki merre vette az irányt.

-Oszd meg és uralkodj! A felszerelést meg lehet osztani, ami fontos része a csapatjátéknak. Mivel jól látható, hogy mit nem tudsz használni, a jobb egérgombbal, vagy bal oldalra kihúzva kidobhatod felesleges tárgyaidat.

-Sokak számára általános szabály, hogy előnyben részesítjük az automata fegyvereket, a shotgun-nal és a pisztolyokkal szemben. Ez igaz lehet mondjuk a PUBG esetében, de a saját Apex tapasztalatom az, hogy itt különösen hasznos lehet a jó shotgun, sőt akár a pisztoly is. Közelharcban a rövid hatótávú, de erős fegyver nagyon jó szolgálatot tud tenni, sőt: talán az a legjobb.

-Ne feledd, hogy csak 90 másodperc áll rendelkezésedre, hogy felvedd halott társad Legend Banner-ét, hogy egy adott ponton vissza tudd őt hívni a játékba!

-A fegyvereket eltenni a 3-as gomb lenyomásával lehet, így kicsit gyorsabban tudsz futni.

-Már a kör elején látható a map-en egy teknősszerű repülőgép, mely egy bizonyos pontba halad. Ha arra ugrasz, jó lootot találhatsz. Elérni azonban nehéz, és sokan ugorhatnak rá.

-Az Apex Legends-ben a csapattársakat nem tudod sebezni.

-Az ellenfeleket fegyver nélkül ököllel és lábbal is lehet sebezni.

-A pályán számtalan kötél található, melyet használva gyorsan mozoghatsz két pont között. A kötelén mozogva irányt is tudsz változtatni, illetve célozni és lőni is tudsz mozgás közben rajta.

-Nincs fall damage. Akármilyen magasról ugrasz le, nem fogsz sérülni. A pályáról ugyanakkor egyes részeken ki tudsz esni, amitől azonnal meghalsz. Ugyanez igaz egy-egy vízfelületre is.

-A falon lehet mászni. Persze nem a végtelenségig, de nem okoz gondot a karakternek magas sziklákra felmászni.

-Hogy mit akarsz a pályán tagelni, a görgő gomb folyamatosan nyomva tartásával kiválaszthatod egy menüben.

-Az arany armor ugyanolyan statokkal rendelkezik, mint a lila, de tartalmaz extra tulajdonságot is.

-Az Apex Legends mérkőzésekben XP-t gyűjthetsz, amivel a játékos szintje emelkedik. A szintlépéssel Apex Pack-ot kapsz, melyből fegyver skineket, craft-nyersanyagot és egyéb finomságokat nyithatsz.

-Az Apex Legends PC-n, XBOX-on és PS4-en is ingyenes elérhető.

Apex Legends minimum gépigény:

Rendszer: 64-bit Windows 7

Processzor: Intel Core i3-6300 3.8GHz / AMD FX-4350 4.2 GHz Quad-Core Processor

RAM: 6GB

Videokártya: NVIDIA GeForce GT 640 / Radeon HD 7700

Videomemória: 1 GB

Tárhely: Minimum 30 GB szabad terület

Apex Legends ajánlott gépigény:

Rendszer: 64-bit Windows 7

Processzor: Intel i5 3570K or equivalent

RAM: 8GB

Videokártya: Nvidia GeForce GTX 970 / AMD Radeon R9 290

Videomemória: 8GB

Tárhely: Minimum 30 GB szabad hely

 

×